Τι είναι;

Η υφίζηση των ούλων έχει σαν αποτέλεσμα τμήμα της ρίζας του δοντιού να είναι εκτεθειμένη στο στοματικό περιβάλλον. Το εκτεθειμένο τμήμα της ρίζας είναι πολύ πιθανό να τερηδονιστεί γιατί είναι ιδιαίτερα ευάλωτο. Σαν συνέπεια το δόντι επιβαρύνεται σημαντικά γιατί η αποκατάσταση της τερηδόνας της ρίζας είναι δυσχερής. Η απώλεια οδοντικής ουσίας προκαλεί μικρές ρωγμές στην δομή της ρίζας του δοντιού όταν δέχεται δυνάμεις. Η φθορά αυτή επιτείνει την υφίζηση.

Επίσης καθίσταται δυσχερής η αποτελεσματική καθαριότητα των ούλων λόγω της ανατομικής δυσαρμονίας που προκύπτει. Ως αποτέλεσμα εγκαθίσταται χρόνια περιοδοντική φλεγμονή ή που οδηγεί σε επιπλέον απώλεια στηρικτικού οστού και περισσότερη υφίζηση.

Όταν η υφίζηση προχωρήσει παρουσιάζεται απώλεια των σκληρών και σταθερών ούλων (κερατινοποιημένα ούλα). Η έλλειψη κερατινοποιημένων ούλων στερεί από το δόντι την δυνατότητα να προστατευτεί από μικρόβια. Τα ούλα είναι δεν είναι πλέον σταθερά, είναι ξεκολλημένα από το δόντι και η καταστρεπτική διαδικασία επιταχύνεται. Τελική κατάληξη είναι η απώλεια του δοντιού.

Τέλος σε πολλούς ανθρώπους η υφίζηση έχει αρνητικές αισθητικές επιπτώσεις στο χαμόγελό τους.

Πότε συμβαίνει;

Συμβαίνει συχνά σε ασθενείς που πάσχουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Συμβαίνει συχνότερα σε καπνιστές γιατί τα κύτταρα των ούλων δεν οξυγονώνονται επαρκώς και υπολειτουργούν.

Παρατηρείται σε ασθενείς με λεπτά ούλα (λεπτός βιότυπος ούλων). Επίσης σε άτομα πού τα δόντια τους προεξέχουν προς τα χείλη εξαιτίας ανατομικής μορφολογίας ή σαν αποτέλεσμα ορθοδοντικής θεραπείας.

Τέλος παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα τραυματισμού λόγω λανθασμένου τρόπου βουρτσίσματος, είτε τραυματισμού από σκληρή τροφή.

Θεραπεία

Η θεραπεία της υφίζησης επιτυγχάνεται με μία απλή χειρουργική διαδικασία που ονομάζεται ουλοπλαστική.

Η ουλοπλαστική είναι μία ανώδυνη διαδικασία που αποκαθιστά τα ούλα στην σωστή τους θέση. Εάν χρειάζεται διορθώνεται και η ποιότητα των ούλων ώστε να έχουμε σκληρά και σταθερά (κερατινοποιημένα) ούλα.

Η ουλοπλαστική πετυχαίνει καλή πρόγνωση για τα δόντια, διευκολύνει την καθαριότητα των δοντιών και αποκαθιστά τυχόν αισθητικά προβλήματα.

Περιοριστικό παράγοντα στον βαθμό αποκατάστασης που επιτυγχάνεται αποτελεί τυχόν απώλεια οστού γύρω από το δόντι. Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η θεραπεία της υφίζησης να εκτελείται εγκαίρως.