Μύθοι και πραγματικότητα
Περιοδοντίτιδα είναι μια μικροβιακή φλεγμονή κατά την οποία καταστρέφεται το οστό που στηρίζει τα δόντια.
Αποτέλεσμα της νόσου είναι η αύξηση της κινητικότητας των δοντιών και η απώλειά του. Στην απώλεια των δοντιών προστίθεται η μεγάλη απώλεια οστού της γνάθου, που δυσκολεύει την οδοντιατρική προσθετική αποκατάσταση.
Συμπτώματα της περιοδοντίτιδας στα ούλα είναι η αιμορραγία, η ερυθρότητα, η διόγκωση, η υφίζηση και η ευαισθησία. Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει πόνος και αποστήματα.
Συμπτώματα της περιοδοντίτιδας στα δόντια είναι η κινητικότητα, η ενόχληση, η μετακίνηση, η ευαισθησία στο κρύο.
Η στοματική κοιλότητα συνήθως παρουσιάζει δυσοσμία. Ο ασθενής μπορεί να παραπονιέται για άσχημη γεύση.
Στατιστικά η περιοδοντίτιδα είναι πολύ διαδεδομένη νόσος. Το 90% περίπου των ατόμων άνω των 50 ετών έχει κάποιας μορφής περιοδοντικό πρόβλημα. Αποτελεί την συχνότερη αιτία απώλειας δοντιών.
Συμβαίνει πολύ συχνά η περιοδοντίτιδα να μην γίνεται αντιληπτή, γιατί συνήθως δεν υπάρχει πόνος ή άλλες ενοχλήσεις. Η περιοδοντίτιδα είναι ύπουλη νόσος. Πολλές φορές γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή μονάχα στο τελικό στάδιο όταν τα δόντια κουνιούνται και παρουσιάζονται αποστήματα. Η έντονη κινητικότητα των δοντιών, μπορεί δυστυχώς και να σημαίνει ότι ορισμένα από αυτά δεν επιδέχονται πλέον θεραπεία.
Σε αρχικά στάδια μπορεί να περάσει απαρατήρητη ακόμα και σε οδοντιατρική εξέταση. Είναι σημαντικό να ερευνηθεί προσεκτικά η ύπαρξή της.
Το κάπνισμα καλύπτει τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας, ενώ συγχρόνως επιταχύνει την εξέλιξή της.
Στατιστικά η περιοδοντίτιδα είναι πολύ διαδεδομένη νόσος, οπότε πρέπει να εξετάζουμε το ενδεχόμενο ύπαρξής της. Τυχόν κληρονομική προδιάθεση, ηλικία, αποχή από στοματική υγιεινή και οδοντιατρική πρόληψη, διαβήτης, αναιμία και κάπνισμα αυξάνουν την πιθανότητα να έχει κάποιος περιοδοντίτιδα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους με τον σωστό τρόπο, είτε όσο συχνά πρέπει. Επίσης δεν χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα και βουρτσάκια μεσοδοντίων. Με την πάροδο του χρόνου συγκεντρώνεται πέτρα (τρυγία) στις ρίζες των δοντιών. Τα μικρόβια που περιέχει η πέτρα προκαλούν την νόσο. Επίσης περιοδοντίτιδα προκαλούν μικροβιακές εναποθέσεις μαλακής σύστασης που ονομάζονται οδοντική πλάκα.
Ακόμα και άνθρωποι με εξαιρετική στοματική υγιεινή, σε κάποιες δύσκολα προσβάσιμες περιοχές του στόματος δεν καθαρίζουν αποτελεσματικά. Για τον λόγο αυτό συνιστάται ο σχολαστικός περιοδοντικός έλεγχος και καθαρισμός στον οδοντίατρο, 2 φορές τον χρόνο.
- Οι καθαρισμοί που γίνονται είναι επιφανειακοί και δεν απομακρύνουν τα μικρόβια και την πέτρα που βρίσκεται κάτω από τα ούλα. Τα μικρόβια που βρίσκονται κάτω από τα ούλα καταστρέφουν το κόκαλο που στηρίζει τα δόντια.
- Η στοματική υγιεινή στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα δεν είναι η ενδεδειγμένη. Ο οδοντίατρος πρέπει να επισημαίνει στον ασθενή τυχόν προβληματική συντήρηση των δοντιών. Επίσης να συμβουλεύει για την βελτίωση της στοματικής υγιεινής.
Κακότεχνες οδοντιατρικές αποκαταστάσεις όπως θήκες, γέφυρες, εμφράξεις κ.α. έχουν την ιδιότητα να κατακρατούν μικρόβια και να προκαλούν ή να επιταχύνουν την περιοδοντίτιδα. Επίσης όταν δεν διασφαλίζεται εύκολη πρόσβαση μεταξύ δοντιών και ούλων για την τέλεση σχολαστικής καθαριότητας στις αποκαταστάσεις, σχηματίζονται εύκολα μικροβιακές εναποθέσεις (οδοντική πλάκα).
Εξαρτάται από το πόσο προχωρημένη είναι η νόσος σε κάθε δόντι ξεχωριστά, όπως και οι ιδιαίτερες καταστάσεις που χαρακτηρίζουν κάθε στόμα και κάθε ασθενή.
Ευτυχώς τα περισσότερα δόντια είναι δυνατόν να θεραπευθούν και να παραμείνουν λειτουργικά για πολλά χρόνια.
Κάποια άλλα δόντια τα θεραπεύουμε αλλά η πρόγνωση τους είναι αμφίβολη. Αυτά τα δόντια θεραπεύονται μετά από ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη του ασθενούς. Εάν ο ασθενής είναι σχολαστικός στην φροντίδα τους με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν, η συντριπτική πλειοψηφία τους ανταποκρίνεται καλά στο πέρασμα των χρόνων. Στο ιατρείο μας έχουμε εμπειρία άνω των 25 ετών στην διατήρηση τέτοιων δοντιών, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Δυστυχώς κάποια δόντια δεν επιδέχονται θεραπεία. Ο παλαιότερος επιστημονικός όρος για τα δόντια αυτά ήταν: hopeless (χωρίς ελπίδα), ενώ ο σύγχρονος είναι: irrational to treat (που σημαίνει παράλογο να θεραπευτούν). Τα δόντια αυτά λειτουργούν ως πηγές μικροβίων για τα υπόλοιπα δόντια. Συχνά παρουσιάζουν αποστήματα. Επίσης καταστρέφουν περαιτέρω το κόκαλο των γνάθων. Το κόκαλο πού συνεχίζει να καταστρέφεται μπορεί να στηρίζει γειτονικά δόντια, είτε να χρειάζεται ώστε μελλοντικά να τοποθετηθούν εμφυτεύματα.
Έχει δειχθεί ότι η περιοδοντίτιδα επιβαρύνει την γενική μας υγεία. Ο βασικός μηχανισμός σχετίζεται με την ύπαρξη ανοικτών πληγών (ελκών) στην εσωτερική επιφάνεια των ούλων. Τα έλκη αυτά βρίσκονται σε μόνιμη επαφή με μεγάλους πληθυσμούς παθογόνων μικροβίων. Τόσο τα μικρόβια όσο και τα τοξικά τους προϊόντα μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος (παροδική μικροβιαιμία).
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή περιοδοντολογική εταιρεία, η είσοδός τους πυροδοτεί μια σειρά φλεγμονωδών αντιδράσεων με πολλαπλούς μηχανισμούς.
Οι αντιδράσεις αυτές επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα όπως π.χ. με την δημιουργία, ωρίμαση και διόγκωση της αθηρωματικής πλάκας.
Επίσης επιβαρύνουν και άλλα συστήματα όπως π.χ. απορρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου σε διαβητικούς ασθενείς.
Στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσουν μικρό βάρος του νεογνού, πρόωρη γέννηση και προεκλαμψία.
Επίσης υπάρχει συσχέτιση της περιοδοντίτιδας με την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, την χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, νοητικές διαταραχές και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Τέλος παθογόνα μικρόβια από το στόμα προκαλούν πνευμονία κατά την νοσηλεία ασθενών σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
Η περιοδοντική θεραπεία έχει εξαιρετικό αποτέλεσμα στην διατήρηση των δοντιών του ασθενή. Συγκριτικά, το όφελος του ασθενή σε σχέση με άλλες οδοντιατρικές θεραπείες είναι δυσανάλογα μεγάλο.
Απώλεια ενός και μόνο δοντιού δημιουργεί αρκετά προβλήματα, ειδικά σε ένα στόμα που πάσχει από προχωρημένη περιοδοντίτιδα. Τα διπλανά δόντια μπορεί να είναι αδύναμα και να μην είναι ικανά να στηρίξουν γέφυρα. Η έλλειψη οστού δυσκολεύει την τοποθέτηση εμφυτεύματος. Η απομάκρυνση του δοντιού πιθανόν να συνοδευτεί από έλλειμμα στα ούλα.
Απώλεια περισσότερων δοντιών σημαίνει περισσότερα λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα. Μέρος του λειτουργικού φορτίου θα επωμιστούν τα αδύναμα δόντια που έχουν απομείνει. Συνολικά παρουσιάζονται περισσότερες δυσκολίες, θεραπευτικοί συμβιβασμοί και διαδικασίες αποκατάσταση.
Η βασική περιοδοντική θεραπεία στοχεύει στην απομάκρυνση του αιτιολογικού παράγοντα, δηλαδή της οδοντικής πλάκας και πέτρας. Είναι ανώδυνη και συνήθως γίνεται με τοπική οδοντιατρική αναισθησία.
Προχωρημένη περιοδοντίτιδα – συνηθέστερα σε οπίσθιες περιοχές με δυσκολία πρόσβασης – απαιτεί να ανασηκωθούν ελαφρά τα ούλα από τον επεμβαίνοντα και να επανατοποθετηθούν στην θέση τους. Η διαδικασία αυτή γίνεται πάλι με οδοντιατρική αναισθησία και είναι επίσης ανώδυνη. Λίγοι ασθενείς επιλέγουν την λήψη ενός παυσίπονου μετά το πέρας της αναισθησίας.
Όπου υπάρχουν κατάλληλες ενδείξεις μπορούν να επιλεγούν αναπλαστικές τεχνικές. Οι τεχνικές αυτές με την βοήθεια οστικών μοσχευμάτων και άλλων βιοϋλικών, επιτυγχάνουν αναγέννηση τμήματος ή όλου του οστού που καταστράφηκε λόγω της νόσου.
Στο ιατρείο μας έχουμε πάνω από μία δεκαετία εμπειρία στην χρήση οδοντιατρικού μικροσκοπίου στην περιοδοντική θεραπεία.Η χρήση του μικροσκοπίου επιτρέπει την σχολαστική απομάκρυνση των μικροβιακών εναποθέσεων. Παράλληλα αποφεύγονται χειρουργικές διαδικασίες λόγω της οπτικής διευκόλυνσης που παρέχει το μικροσκόπιο. Επίσης κάθε θεραπευτική διαδικασία είναι ακριβής, απόλυτα ασφαλής, ατραυματική και ανώδυνη.
Περισσότερα για τις θεραπευτικές μεθόδους της περιοδοντίτιδας μπορείτε να βρείτε στο ειδικό μας ενημερωτικό φυλλάδιο.
Η Περιοδοντική θεραπεία είναι εξαιρετικά σημαντική για κάποιον ασθενή που πάσχει από Γενικευμένη Περιοδοντίτιδα, γιατί έχει σαν βασικό αποτέλεσμα την διατήρηση των δοντιών του.
Συγχρόνως εξαφανίζονται αποστήματα, ενοχλήσεις και αιμορραγίες στα ούλα, όπως και δυσοσμία του στόματος.Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχή ολοκλήρωση σχεδόν κάθε άλλης οδοντιατρικής θεραπείας. Προσθετικές αποκαταστάσεις και Αισθητική Οδοντιατρική βασίζονται στην Περιοδοντική υγεία για την επίτευξη και διατήρηση ικανοποιητικού αποτελέσματος.
Η Περιοδοντική θεραπεία προσφέρει στην γενική υγεία του ασθενή γιατί απομακρύνει μια χρόνια μικροβιακή φλεγμονή από τον οργανισμό.
Εάν δεν κάνει θεραπεία κάποιος ασθενής με Γενικευμένη Περιοδοντίτιδα, η στήριξη των δοντιών του σταδιακά θα ελαττωθεί, κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμο. Αντίστοιχα θα αυξάνεται η κινητικότητά τους.
Εάν η Περιοδοντίτιδα είναι προχωρημένη ή επιθετική, αργά ή γρήγορα τα δόντια θα χαλαρώσουν, θα παρουσιάζουν συχνά αποστήματα και θα αποπέσουν.
Η απώλεια έστω και ενός δοντιού μπορεί να δημιουργήσει δυσκολία στην αντικατάστασή του. Η έλλειψη οστού δυσχεραίνει και καθυστερεί πιθανή τοποθέτηση εμφυτεύματος στην θέση αυτή. Επίσης η τοποθέτηση γέφυρας μπορεί να επιβαρύνει τα διπλανά δόντια, είτε να μην είναι εφικτή αν αυτά είναι αδύναμα και κουνιούνται πολύ.
Απώλεια περισσότερων δοντιών δημιουργεί ακόμα πιο σύνθετα προβλήματα.
Σήμερα η ερώτηση αυτή έχει ουσία σε ελάχιστες περιπτώσεις. Η σύγχρονη οδοντιατρική καταφεύγει στις τεχνητές οδοντοστοιχίες μόνο σαν έσχατη «λύση».
Ο λόγος είναι πως οι μασέλες συχνά δεν μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά. Πολλοί ασθενείς δεν τις ανέχονται καθόλου στο στόμα λόγω του όγκου τους. Άλλοι δεν μπορούν να μιλήσουν σωστά λόγω έλλειψης σταθερότητας. Πολύ συχνά δεν μπορούν να μασήσουν ικανοποιητικά γιατί τραυματίζουν τα ούλα.
Ακόμα και αν αρχικά τις βολευτούν, συνήθως με το πέρασμα του χρόνου η κατάσταση αλλάζει προς το χειρότερο γιατί το κόκκαλο των γνάθων απορροφάται με αποτέλεσμα να χάνουν την συγκράτησή τους. Η διαδικασία οστικής απορρόφησης επιταχύνεται από τις μασέλες.
Αν υπάρχουν έστω και λίγα δόντια που μπορούν να σωθούν – έστω και για να χρησιμεύσουν αποκλειστικά ως στηρίγματα – θα πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια προς τον σκοπό αυτό. Η παραμονή τους στο στόμα θα διευκολύνει την τοποθέτηση οποιασδήποτε αποκατάστασης.
Δόντια που πλέον έχουν χάσει την σύνδεση τους με το κόκκαλο.Πάντα ενημερώνουμε τους ασθενείς μας για τα δόντια αυτά. Για τα δόντια όμως τα οποία μπορούν να σωθούν, η περιοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη. Μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνει η θεραπεία, τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική είναι.
Όσα περισσότερα δόντια με ικανοποιητική στήριξη καταφέρουμε να διατηρήσουμε στο στόμα μας, τόσο το καλύτερο.