Η κύρια αιτία των νοσημάτων του περιοδοντίου είναι τα μικρόβια που φιλοξενούνται στο στόμα μας. Για το λόγο αυτό η διαδικασία της στοματικής υγιεινής θα πρέπει να γίνεται με τρόπο μεθοδικό και αποτελεσματικό ώστε να επιτυγχάνεται η απομάκρυνση τους.

Παρακαλούμε διαβάστε με προσοχή τις παρακάτω οδηγίες και εφαρμόστε τις σε καθημερινή βάση.

1

Χρησιμοποιείστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή και αποστρογγυλευμένα άκρα. Η αποτελεσματικότητα της οδοντόβουρτσας διαρκεί όσο διατηρεί το αρχικό της σχήμα. Μέση διάρκεια ζωής περίπου 3 μήνες.

2

Τοποθετείστε την οδοντόβουρτσα οριζόντια με μια κλίση περίπου 45ο και λίγο πλάγια προς την ουλοδοντική σχισμή ( το σημείο δηλαδή ένωσης των δοντιών με τα ούλα ) και στη θέση αυτή κάντε πολλές επιτόπιες μικρές παλμικές κινήσεις. Με αυτόν τον τρόπο βουρτσίζετε όλες τις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών. Για τις εσωτερικές επιφάνειες των εμπρός πάνω και κάτω δοντιών τοποθετείστε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας κάθετα, εάν δεν χωράει οριζόντια. Τελευταία καθαρίστε τις μασητικές επιφάνειες με μικρές οριζόντιες κινήσεις έτσι ώστε οι ίνες της βούρτσας να εισέρχονται στις οδοντικές αύλακες.

3

Καθαρίστε τα μεσοδόντια διαστήματα, τις επιφάνειες δηλαδή που βρίσκονται μεταξύ δύο γειτονικών δοντιών, χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα. Κόβετε ένα κομμάτι περίπου 50 εκ. και το τυλίγετε γύρω από τα μεσαία δάχτυλα σας αφήνοντας ένα μικρό κομμάτι νήμα ανάμεσα. Οδηγείστε το νήμα ανάμεσα στα δόντια σπρώχνοντας το ελαφρά και με προσοχή μέσα στην ουλοδοντική σχισμή. Έπειτα το κατευθύνετε να αγκαλιάσει την επιφάνεια του δοντιού και το σέρνετε αργά και σταθερά από κάτω προς τα πάνω, αρκετές φορές μέχρι να αποκολληθεί η οδοντική μικροβιακή πλάκα. Το νήμα θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείται 1 φορά την ημέρα.

4

Συμπληρωματικά στην στοματική υγιεινή σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μεσοδόντια βουρτσάκια, τα οποία τοποθετούνται ανάμεσα στα δόντια όταν υπάρχει χώρος. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια χρησιμοποιούνται για να καθαρίσουν περιοχές στα πίσω δόντια και κάτω από ενδιάμεσα δόντια στις γέφυρες.

5

Σε περίπτωση που έχετε εμφυτεύματα θα πρέπει και αυτά να καθαρίζονται σχολαστικά γιατί όπως και στα φυσικά δόντια έτσι και στα εμφυτεύματα υπάρχει ο κίνδυνος της ανάπτυξης της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Εκτός λοιπόν από την οδοντόβουρτσα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε βουρτσάκια μεσοδοντιών, με την διαφορά ότι ο άξονας πάνω στον οποίο στηρίζονται οι ίνες πρέπει να είναι επικαλυμμένος με πλαστικό. Επίσης για τα εμφυτεύματα θα πρέπει να χρησιμοποιείται ειδικό νήμα που είναι σαν θηλιά για να περνάει πιο εύκολα το super floss.